23 april 2009

Sälar, sälar, sälar...

Tillbaks till ett vårgrönt och inbjudande Bryssel efter en välbehövlig påskledighet.

Intensiva slutförhandlingar pågår om sälförordningen, med många (och arbetskrävande) turer fram och tillbaka. Imorgon är sista dagen att komma överens, annars går frågan vidare till en ny förhandlingsomgång (s k andra läsning) som i så fall kan komma att ske under det svenska ordförandeskapet.

Lobbyingen kring denna fråga har varit enorm. På mitt bord ligger ett anteckningsblock med söta sälar på, på hyllan ligger ett kramdjur i form av en sälunge, och väggen pryds av helsidesannonser där (uppenbarligen ganska välbärgade) djurskyddsorgansiationer uppmanar EU att förbjuda all handel med sälprodukter.

Antalet mail, telefonsamtal och besök av både djurrättsaktivister och jägarförespråkare är oräkneligt.

Från svensk sida jobbar vi hårt för att få gehör för ett undantag för småskalig säljakt. Det har verkligen varit ett arbete i uppförsbacke, men nu är vi nära en kompromiss också på denna punkt.

Här kan man läsa en aktuell artikel om den svenska säljakten.

07 april 2009

Klimat, klimat, klimat...

Igår togs det formella beslutet om EU:s klimatpaket. (Den informella överenskommelsen var klar redan strax för jul - det har jag skrivit om tidigare).

Samtidigt var miljökommissionär Dimas i Sverige för att träffa Andreas Carlgren för att bl.a. prata om... klimat.

Och igår kablades bilder ut över hela världen från toppmötet mellan EU och USA, där Sveriges statsminister träffade president Obama - också för att tala klimat. (Här berättar Reinfeldt om klimatmötet med Obama).

06 april 2009

Längtan till påskledighet

Det har varit en intensiv arbetsperiod för EU:s miljöförhandlare de senaste veckorna - det ska bli rejält skönt med påskledighet.

Själv har jag deltagit vid fem förhandlingsmöten den senaste veckan - tvådagarsmöte om industriutsläpp, Corepermöte om säljakt, förhandlingar om hur man ska minska utsläppen av bensinångor från bensinmackar, och slutsatser om EU:s handlingsplan för biologisk mångfald.

Parallellt har EU-parlamentet röstat igenom två miljörelaterade kompromisspaket med rådet - om en förbättrad EU-miljömärkning ("blomman") och om EMAS, EU:s miljöledningssystem.

Om man vill veta mer om hur en debatt i EU-parlamentet faktiskt går till kan man klicka här (välj på namnet Anders Wijkman i talarlistan för att lyssna på den svenska EU-parlamentariker engagerade sig särskilt i just denna fråga, man kan också lyssna särskilt på t.ex. Tjeckiens miljöminister Bursik och miljökommissionär Dimas).

För egen del är jag lättad över att man kom överens såpass snabbt om märkningen och miljöledningen; det innebär att jag kan stryka ytterligare två förhandlingar från listan över potentiella frågor som kunde hamnat på mitt bord under det svenska EU-ordförandeskapet.

05 april 2009

Toppmötesklipp

Euronews har gjort en liten kavalkad av episoder från EU-toppmötena. Klicka här för att se dem!