14 januari 2013

Ny larmrapport om Pekings dåliga luft

I lördags kom nya larmrapporter från den amerikanska ambassaden i Peking om att staden var utsatt för rekordstora smog-nivåer. Reuters har sammanställt ett bildspel, och rapporterar bl.a. om mikro-bloggare som undrar om någon vill besöka Peking för att bli "mänskliga dammsugare". Ambassaden har installerat en luftmätningsutrustning på taket och redovisar dagligen föroreningsnivåerna via en särskild websida - vilket för övrigt lär reta gallfeber på de kinesiska myndigheterna som nog hellre skulle vilja mörka denna information. 

Dagens luft-rapport från amerikanska ambassaden i Peking: färgskalan går från svart (livsfarligt), lila (mycket hälsofarligt), rött (hälsofarligt), orange (hälsofarligt för vissa grupper), gult (acceptabelt) och grönt (ofarligt).
 Smog hör tyvärr till vardagen i många större ulandsstäder, men denna gång var luftkvaliteten så dålig att den knappt var mätbar. Innevånarna i staden rekommenderades att stanna inomhus (trots att även inomhusluften givitevis försämras). Många av dem som begav sig ut bar ansiktsmasker.

Partikelantalet uppmättes till minst 700 microgram per kubikmeter - nästan 30 gånger högre än WHO:s riktlinjer, och tiotals gånger större än EU:s gränsvärde (som måste respekteras överallt inom EU, oavsett var man bor).

Samtidigt fortsätter nu kommissionen arbetet med att dra ett stort antal medlemsländer, däribland Sverige, inför rätta i EU-domstolen för att de inte klarar EU:s gränsvärden för partiklar. Det lär bara vara en tidsfråga innan de kinesiska myndigheterna också tvingas ta itu med den dåliga luften på allvar - allt annat vore omänskligt, och t o m hota den heliga ekonomiska tillväxten (förutom det mänskliga lidandet).

Att minska luftutsläppen i Peking och andra storstäder världen över är varken svårt eller dyrt. Tekniken finns sedan länge. Det som saknas är i många fall kunskap, övervakning, miljömyndigheter - och framför allt de nödvändiga politiska besluten.