Miljöministermötet i Åre är över. Allt gick enligt planerna. Agendan var ambitiös, arrangemanget detaljplanerat och felfritt. Gästerna imponerades säkerligen både av den storslagna naturen och av mötesorganisationen som var svenskt väloljad. Säkerheten var rigorös; ca 300 poliser lär ha funnits på plats i lilla Åre.
Svenskar verkar vara som skapta för att arrangera denna typ av möten. Alla man mötte –säkerhetsvakter, kypare, bussförare, ackrediteringspersonal – var servicevänliga, välklädda och professionella. T o m maten – lokalproducerad, nyttig och exotisk – var utsökt. Renstek, rökt sikmousse, messmörsrullader, lingonketchup, älgkorv, hjortronglass, Jämtlandslamm...
Perfekta förutsättningar för informella kontakter och förtroendeskapande aktiviteter – sådant som kan spela stor roll senare när förhandlingarna riskerar att braka samman mitt i natten.
Även politiskt var mötet framgångsrikt. Miljöministern var synbart nöjd med mötet. Förutsättningarna för ett lyckat Köpenhamnstoppmöte och för en grönare EU-ekonomi har stärkts – även om mycket arbete återstår för att förankra resultatet i EUs formella förhandlingsprocesser.
En av mötets höjdpunkter var när alla delegater bussades upp till den mäktiga Tännforsen, där självaste näcken väntade. Förvåningen var stor över att träffa på en spritt språngande naken fiolspelande ung man sittande i den vilda forsen. För vissa blev det kanske lite FÖR exotiskt; den sydafrikanska kvinnliga ministern såg lätt besvärad ut och skyndade med snabba steg vidare längs skogsstigen.Mötet påvisade stor samsyn i många frågor, men en liten kontrovers uppstod ändå. En av gästerna på mötet var chefen för EUs Miljöbyrå i Köpenhamn, Jaqueline McGlade. Hon stod som medförfattare till en artikel på DN-debatt som i hårda ordalag kritiserade EU och Barroso för att använda ovetenskapliga och ”farliga” argument i klimatdebatten. Utspelet fick stor uppmärksamhet, och lär särskilt ha irriterat miljökommissionären Dimas. McGlade menade dock att artikeln hade publicerats utan att hon fått granska slutversionen, och tog under mötet avstånd från delar av budskapet.
Min egen uppgift blir nu att förbereda och förhandla ett ministeruttalande om eko-effektiv ekonomi, med utgångspunkt från den ordförandesammanfattning som författades sent på fredagsnatten efter ministrarnas diskussion. Om allt går vägen så kommer detta att få en stor inverkan på nästa års revidering av EUs långsiktiga ekonomiska plan (den sk Lissabonstrategin), EU-budgeten och kommissionens nya arbetsprogram för 2010 och framåt.