18 december 2008

Monstret och batongen

EU-parlamentet röstade igår igenom klimatpaketet. Lättnaden hos dem som har varit inblandade i förhandlingarna här i Bryssel är påtaglig.

Lite senare på eftermiddagen hade vi traditionsenlig överlämning i rådets miljöarbetsgrupp av ordförandeskapets stafettpinne, "le baton" (som dessutom råkar vara sönder och tejpad) från den nuvarande franska ordfskapsdelegationen till den inkommande tjeckiska. Fransmännen såg ytterligt nöjda ut, även om de också verkade lite slitna. Våra tjeckiska kollegor däremot såg ut att vara ganska tyngda av stundens allvar.

Överlämningen firades med ett glas champagne, och både kommissionen och rådssekretariatet höll tal om fransmännens bravader. Ett av talen illustrerades mycket fyndigt med utklipp från Asterix och Obelix - också detta är tradition i miljögruppen.

Utöver "le baton" överlämnades också en ytterligt ful liten stenstaty föreställande ett monster som sitter och läser en bok. Tanken är att varje ordförandeskap ska ge denna till den medlemsstat som har varit mest problematisk i gruppen under det gångna halvåret. Icke förvånande har statyn aldrig använts på det sättet ännu, det ska trots allt ganska mycket till innan diplomater öppet pekar ut och kritiserar andra. Syftet är nog kanske främst att använda monstret i avskräckande syfte.

Om ett halvår är det dags för oss att ta emot batongen och monstret. Känns lite mer påtagligt nu när tjeckerna tar över. Kanske kan man tala om en skräckblandad förtjusning (och det är inte bara monstret som skrämmer).