04 februari 2010

Att simma med valhajar

Det blev som sagt en hel del övertid under ordförandeskapet, som nu kan tas ut som kompledighet. Några av kollegorna tog ut sin komp i direkt anslutning till julhelgerna, medan jag valde jag att ta förlängt februarilov istället. Inom kort styrs kosan mot ett vinterkallt Sverige, följt av två veckors tropisk ekoturism med dykning och yoga i Golden Buddha Beach Resorts regi på en liten paradisö norr om Khaolak i Thailand.

Att åka till andra sidan jorden är knappast särskilt klimatvänligt, men åtminstone deltar jag som volontär i ett forskningsprojekt för att lära sig mer om och skydda den magnifika valhajen.

För att få lite inspiration inför dykningen såg jag härom dagen den franskproducerade filmen "Oceans" (se trailer här) som nyligen hade premiär i Bryssel. Filmen är ytterligare ett bra exempel på biofilmer med miljötema (se även min "recension" av Avatar). I detta fall är syftet uttalat att mobilisera intresse och engagemang för att skydda den biologiska mångfalden i världens hav. Vilket man lyckas mycket väl med.

Filmen är mycket storslagen, med ett helt unikt naturfoto. Publiken får se en för de flesta helt okänd undervattensvärld, där man praktiskt taget simmar tillsammans med delfiner, valar, dugonger och vithajar, kravlar runt bland enorma mängder havskrabbor och slåss mot portugisiska örloggsmän och jättebläckfiskar. Både jag och lillgrabben satt som trollbundna i nästan två timmar.

Jag kan varmt rekommendera filmen oavsett om man är djurintresserad eller inte.

Därmed tar jag nu en liten paus i bloggandet tills jag kommer tillbaks till Bryssel i början av mars.