23 oktober 2012

FN-firande på Grand Place

Förra söndagen blev en av de varmaste oktober-dagarna på mycket länge, med över 20 grader varmt. Hela familjen var i "stan" för att bruncha på favorit-caféet Pain Quotidien i Sablon och därefter delta i firandet av FN-dagen på anrika Grand Place-torget (som för övrigt finns med på UNESCO:s världsarvslista) i centrala Bryssel.

Så gott som alla FN-organ fanns på plats med information om FN:s olika verksamheter, och man hade satt upp riktiga flyktingtält från UNHCR, ett portabelt sopp-kök (WFP bjöd på äkta nödproviant i form av ris och bönor), en trum-ensemble och en stor uppblåsbar fredsduva.

Både barn och vuxna deltog i diverse uppskattade "lekar" som bl.a. gick ut på att spela "MDG-memory", trumma för fred, fiska mänskliga rättigheter och kasta bollar i olika hinkar (olika svårt beroende på vilket land, dvs avstånd, man lottades att kasta från - med Norge närmast och Kongo längst bort; äldsta grabben lyckades mot alla odds sätta alla bollarna ända från "Kongo").

I mitten på torget stod självaste Generalskreteraren, Ban Ki-Moon och hälsade på folk som gick förbi. (Endast som pappfigur i helfigur visserligen, men ändå.) En fotograf tog ett foto av oss bredvid FN-chefen, och sedermera hamnade vi helt oväntat i FN:s egna web-artikel om Bryssel-firandet.

Storebror blev så inspirerad av FN-dagen att han bestämde sig för att för FN när han blir stor (vid sidan av drömjobbet att bli fotbollsmålvakt). Och så ritade han en fin en teckning om detta: