25 mars 2013

SCARP presentation

Här kan man se min presentation om EU:s luftvårdsöversyn från SCARP-konferensen nyligen.

Och här listas övriga presentationer. Många är väl värda att läsa, inte minst den om kvävecykeln från Mark Sutton.

22 mars 2013

Bli "demitarian"!


Förra veckan deltog jag som en av föreläsarna på en stor luftvårdskonferens anordnad av Naturvårdsverket och Svenska miljöinstitutet IVL.

Temat var forskning och luftkvalitet, och vid mötet presenterades resultaten från ett omfattande svenskt forskningsprogram i ämnet (Swedish Clean Air Research Programme, SCARP).

Det blev en mycket intressant övning, där man bl.a. fick lära sig att spädbarn som utsätts för höga luftföroreningsnivåer under sitt första levnadsår löper en statistiskt mycket större risk att få lung- och astmaproblem med som vuxna, och att luftföroreningar direkt kan "trigga" hjärtattacker. Det framgick också att rök från vedeldnings är på många platser lika skadlig som trafikföroreningar, och att de omfattande skogsbränderna i Ryssland medförde en starkt ökad dödlighet där under den heta sommaren 2010.

Professor Mark Sutton, som har varit en av initiativtagarna till rapporten "Our Nutrient World" berättade om vårt ineffektiva användande av kväve, som leder till svåra miljöproblem i form av övergödning och försurning. En stor del av problemet handlar om att vi äter för mycket kött (ca 1/5 av allt kväve vi lägger på åkrarna går till odling av vegetabilisk föda; resten används till energikrävande köttuppfödning, och bara i Sverige har vi fördubblat vår köttkonsumtion på 20 år) och han rekommenderade bl.a. att fler går över till att bli "demitarianer", dvs halv-vegetarian som äter mindre mängder kött (snarare än inget kött alls) för att minska kväveutsläppen till luft och vatten.

Själv berättade jag om den pågående luftvårdsöversynen i EU, vilket stimulerade många frågor och debattinlägg. Även miljöminister Lena Ek var på plats.

Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet
Här kan man läsa mer om konferensen.

20 mars 2013

Taking Care Of The Air We Breathe

Bland de viktigaste åtgärderna för att främja en bättre luftkvalitet är att öka miljömedvetenheten om problemen, och vad man kan göra åt dem.

För några månader sedan medverkade jag tillsammans med andra kollegor på luftenheten och kommunikationsenheten till att ta fram en liten film som belyser luftkvalitetssituationen EU.
Här är resultatet:


Här finns en längre version för den som är mer intresserad.

12 mars 2013

Snöstorm och rekordlånga bilköer

Från att ha sett glimtar av våren förra veckan (20 grader varmt i solen i tisdags!), har vintern kommit åter till Bryssel med dunder och brak. Under natten har det kommit över decimetern snö, med sedvanligt trafik-kaos som följd. Skolbussarna är helt inställda och själv "teleworkar" jag hemifrån idag. 

Tack och lov att man slipper ge sig ut i trafiken. DN rapporterar om att Belgien tack vare snöstormen kan stoltsera med ett nytt rekord i bilköer: 167 mil!

I luftöversyns-teamet väntar nu med spänning på några av översynens mest avgörande konsultrapporter som kommer att vara centrala för att identifiera rätt ambitionsnivå i höstens nya luftvårdspaketet. Ambitionsnivån kommer i sin tur att vara styrande för både val av lagstiftningsinstrument och för maximalt kostnadseffektiv ansvarsfördelning mellan olika medlemsländer och sektorer när det gäller framtida utsläppsminskningar.

Däremellan ska jag delta på en stor luftvårdskonferens i Stockholm på torsdag, bl.a. tillsammans med miljöminister Lena Ek. Det vill säga - om jag kommer iväg i det Brysselska snö-kaoset.

07 mars 2013

Luftkvalitetsfrågorna uppmärksammas i media

Lufkvalitet får allt större uppmärksamhet i olika media. Här ett litet axplock:

BBC

Franska TV5

Le monde

Daily Telegraph

The parliament Magazine (denna bidrog jag själv till; här en till i samma tidning)

Dagens nyheter

DN Debatt

Svenska Dagbladet