06 maj 2010

Bryssel - Europas största trafikinfarkt

I en tidigare blogg om bilmässan i Bryssel berättade jag om den pågående elbilshypen. En för många något oväntad invändning mot dessa bilar är att de är alltför tysta - de blir helt enkelt trafikfarligare eftersom de inte kan höras av cykliser och fotgängare. I DN igår kunde man igår läsa om en ny lyxmodell som innovativt löser detta problem genom att generera konstgjort motorljud från särskilda högtalare. I filmen nedan kan man själv lyssna på ljudeffekterna. Inom EU pågår för övrigt en intensiv debatt om hur man bäst ska stödja miljöbilar. Vissa länder vill att EU särskilt ska stödja en jättelik elbilssatsning, medan andra (däribland Sverige) föredrar en s k teknikneutral lösning där man endast fokuserar på själva miljövinsten (dvs oavsett om det handlar om el, hybrid, biobränsle eller bränsleceller).

I Bryssel skapar trafiken inte bara miljöproblem utan också enorma trafikköer. I en analys av GPS-firman TomTom utnämndes Bryssel nyligen till "the most gridlocked city in Europe". Enligt studien försenas 38% av alla bilresor i Bryssel pga bilköer (att jämföra med 6% i Stockholm, som i samma undersökning rankas som nr 56 i Europa - man kan undra hur stort behovet verkligen är för nya dyra trafikleder runt Stockholm). 

Jag är inte förvånad - trafiksituationen i Bryssel är under all kritik. En anledning lär vara ett skattesystem som gynnar firmabilar som arbetsförmån. Det lär finnas planer på biltullar för Bryssel, och staten erbjuder för närvarande hela 15% rabatt till konsumenter som köper miljöbilar med CO2-utsläpp under 100 g/km. På senare tid har man dessutom installerat parkeringsautomater i innerstan (ett för belgare kontroversiellt ingrepp), byggt ut tunnelbanan, lagt nya cykelbanor och introducerat särskilda bussfiler. Men bilträngseln blir bara värre.

Själv undviker jag helt bilkörning i Bryssel, både av miljöskäl och för den inre fridens skull. Bakom ratten blir man bara irriterad, uttråkad och - framför allt - försenad. Istället cyklar jag alltmer. Det är en utmärkt start på dagen att via "gräddfilen" rulla förbi alla surmulna bilister som sitter fast på Avenue de la Couronne varje morgon.

Jag ser gärna färre bilar totalt men fler elbilar på Bryssels gator. Oavsett hur mycket eller lite de låter.