14 januari 2009

Konst-ig ordförandefadäs

Det är inte lätt att vara ordförandeland för EU.

Varje ordförande brukar "smycka" EUs enorma rådsbyggnad med något konstnärligt. På vägen till förhandlingsmöte om sälar, såg jag igår tjeckernas nya bidrag, som mycket fyndigt kallas för "Entropa" (se bilden). En tjeckisk konstnär har spikat upp alla medlemsländers geografiska form på en blå rörkonstruktion, och klistrat fast diverse stereotypiska särdrag på varje del. Sverige var kort och gott representerat av ett avlångt platt Ikea-paket, och Danmark av legobitar. Spontant tyckte jag att hela idén var både originell och ganska kul.

När man tittade närmare på de olika delarna i konstverket inser man dock att det kan leda till en del diplomatiska förvecklingar (djävulen ligger som sagt ofta i detaljerna). Det "svenska" Ikea-paketet är t.ex. föresett med etiketten ”JAS Gripen”. Bulgarien porträtteras som en toalett(!) och Holland består av översvämmade minareter. Britterna är kanske inte heller är så glada, eftersom de inte är med alls (med anspelan på deras EU-skeptisism). Litauen beskrivs i termer av pinkande soldater. Spanien är täckt av betong. Frankrike täcks av en enorm banderoll med budskapet "STREJK". Och Polen representeras av katolska präster som hissar en gay(?)flagga...

Dessutom verkar det som om konstnärens uppgifter om att skapandet har skett i samarbete med andra konstnärer, en från varje medlemsland, inte är sanna. Rent ljug, alltså.

Här kan man läsa mer om den officiella beskrivningen av konstverket; här kan man se några delar i närbild. Det har redan väckt en del rabalder, se t.ex. BBC och DN. Och sista ordet är säkert inte skrivet.

Jag kan inte annat än tycka lite synd om tjeckerna - så rätt de tänkt, så fel det kan bli. Konsten är fri, men politiken är det inte.

Och för många konstnärer gäller måhända endast en grundregel: all publicitet är bra publicitet. Kanske en viktig lärdom inför det svenska ordförandeskapet.