10 september 2009

En kväll med svenskarna

Under rubriken "An evening with the Swedish Presidency 090909" bjöd svenska EU-ordförandeskapet igår på en storslagen helkväll för särskilt inbjudna gäster i anrika "Bozar".

På den inledande konferensen om klimat och jobb, fick de 400 deltagarna först se ett vackert bildspel över hur fantastiskt sverige är, varpå svensk efter svensk travade upp på det Ikea-designade podiet och berättade hur man ska komma tillrätta med både klimatkrisen och den ekonomiska krisen, helst samtidigt.

Först upp var Statsministern, som talade som en tvättäkta miljö-idealist när han bl.a. gjorde klart att Sverige ska göra allt vad som står i vår makt för att få till ett nytt klimatavtal i Köpenhamn. Reinfeldt följdes av ett minst lika kraftfullt tal av Margot Wallström, ett inspel av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, och en avslutande paneldiskussion på temat "Climate Responsibility: Burden or Opportunity?" med företagsledarna Lars G Josefsson, Tom Johnstone, och Leif Östling, från Vattenfall, SKF resp Scania (evenemangets sponsorföretag).

Kronprincessan Victoria och hennes belgiske motsvarighet Prins Philipe fanns med i publiken.

Därefter bjöds alla deltagare på mingelmiddag och klassisk koncert med Radiosymfonikerna ledda av ingen mindre än Esa-Pekka Salonen.

Det hela blev en stor uppvisning i svensk politik, design, och kultur, med lite snålskjuts av klassiska mästerverk från Finland och Ryssland (Sibelius och Tjajkovskijs pampiga 5e symfonier).

Mycket imponerande alltihop. Min enda invändning: kanske lite för mycket "We in Sweden..." över det hela, lite väl svensk-präktigt helt enkelt. Vi vill så gärna vara ofelbara. Men det är vi kanske också när allt kommer omkring.