02 september 2009

Grönt korsförhör

Det råder en febril verksamhet på EU-representationen denna vecka. Sammanlagt ett 15-tal statsråd besöker Bryssel för att grillas av utskottsledamötena i EU-parlamentet.

Det är ett jätteprojekt att hålla ihop detta. Varje statsråd har ett entourage med sig bestående av ett 15-tal personer med statssekreterare, politiskt sakkunniga, pressekreterare, pärmbärare, rådgivare... Attachéerna från EU-representationen är givetvis med också.

För varje minister tas det fram detaljerade program, breifingar, underlag och pärmar. Pressträffar, mottagningar, intervjuer och bilateraler planeras. Allt förbereds i minsta detalj - med små felmarginaler.

Andreas Carlgren hade sitt "gröna korsförhör" i miljöutskottet i tisdags morse (bra inslag i Aktuellt, ca 8 minuter in i programmet). Det är inte lätt att förbereda sig för det oväntade, och utskottsutfrågningarna är kända för att vara tuffa eftersom det kan komma frågor om i princip vad som helst. 
Andreas klarade sig emellertid galant; lyckades med konststycket att samtidigt få ut sitt budskap, undvika minorna och ge ett gediget och ambitiöst intryck. T o m EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S) var lite imponerad, och skriver på sin blogg att "Carlgren har fel men är charmig och verbal".

Parallellt med utskotts-cirkusen fortgår förberedelserna inför EU-förhandlingarna; jag leder höstens första förhandlingsmöte imorgon, med tema eko-effektiv ekonomi och uppföljning av det lyckade Åremötet.

Mycket stress och lite barn just nu. De senaste veckorna har känts ungefär som att sugas i en vattenvirvel snurrar fortare och fortare i takt med att man dras in mot mitten. Men så länge man håller sig flytande är det förbannat kul.