07 november 2012

YES HE COULD!

Är lite seg idag efter en lång val-natt, som inleddes på ett hotell i centrala Bryssel där "Democrats Abroad " och "Republicans Abroad" hade arrangerat ett "US Election Night Party" med country-band, amerikansk mat (hm...), valdebatt, valanalys och valvaka.

Som bekant är Obama långt populärare utanför USA än i USA, och det gällde även under denna tillställning; en mycket stor andel av deltagarna (som kom från hela världen) höll på demokraterna. Vid ett tillfälle föreslog den debatterande demokraten en "poll" i rummet för att se vilka av de kvinnliga deltagarna som stödde Romneys abort-policy; tre personer (varave en man!) lyfte sina händer. Samma fråga för Obamas inställning i abortfrågan resulterade i knappa hundratalet händer i luften...

Valvakan fortsatte hemmavid sent på natten framför CNN och BBC, och inte förrän kvart över 5 på morgonen utropades Obama som segrare; Four More Years - gudskelov!

Obama har kanske inte varit så progressiv som många hade hoppats på. Men nu får han chansen att leverera på allvar. Bra för amerikanerna, världsfreden, ekonomin, miljön, jämställdheten...

Alternativet - en stormrik ultra-reaktionär och populistisk mormonpastor som styr världens mäktigaste land - hade varit en katastrof. Att han han trots allt var så pass nära att vinna är för mig en mycket stor gåta.