26 november 2008

Global uppvärming? Hellre lokal!

Vintern har kommit till Bryssel. I helgen var det riktig snöstorm. Familjen höll sig hemma, för att inte riskera livhanken på glashala gator fulla med bilar utan vinterdäck och med förare som helt saknar vintervana.

På söndagkvällen - sannolikt årets kallaste dag i Belgien hittills - gick vårt värmesystem sönder. Det blev iskallt på nedre plan (där barnen sover) på några timmar. Bra timing. Vår otur när det gäller den nyfunna bostaden verkar stå sig. Vad ska komma härnäst? Konstigt nog tycktes barnens entusiasm för snön större än bekymren över kylan.

På jobbet är det minst sagt kaotiskt. Klimatförhandlingarna intensifieras ytterligare, och de flesta av oss miljöattachéer går nu på knäna - och då menar jag inte på grund av snön (som för övrigt redan har smält bort).

Rykten går om en överenskommelse mellan rådet och parlamentet om förordningen om att begränsa koldioxidutsläppen från bilar (se även tidigare blogg). För min del var det mycket helg-jobb kring detta, för att försöka säkra några för Sverige särskilt viktiga delar i uppgörelsen. Om en liten stund börjar Coreper och då får vi veta hur det har gått. Spännande.