22 september 2008

Bilfritt!

Igår inträffade årets bästa dag i Bryssel: "Car-free day". Hela stan stängs då av för all biltrafik mellan kl 06 och 17.

Kontrasten mot det sedvanliga trafikkaoset var helt enkelt slående. De annars ibland lite buttra Brysselborna lever upp i en enda stor folkfest, med tiosusentals människor på stan - cyklister, inliners, barnvagnar, flanörer... Bussar och spårvagnar är gratis och nästan lika fullsmockade som gatuserveringarna och caféerna. Barn, vuxna, åldringar - alla verkar trivas lika gott.

Själva tog vi en härlig långpromenad från Ixelles till Watermaal, och stornjöt i septembersolen. Om vi råkade hamna på trottoaren så hojtade lillgrabben snart: "jag vill gå på gatan istället, pappa!".

Det jag undrade över i solgasset var varför vi är så dåliga på att tillämpa bilfria dagar i Sverige? Mig veterligen är det ett tämligen okänt koncept hemmavid.

En annan fundering är varför man inte gör det här oftare i Bryssel, med tanke på vilken succé det har blivit. Varför bara en gång per år? Varför inte en gång i månaden?

Eller varför inte VARJE söndag!?