28 juni 2009

1a juli allt närmare

Högsommaren har kommit till Bryssel. 27 grader i skuggan idag. Påminde mig om Kap Verde-tiden.

Om tre dagar är det dags. Flera år av förberedelser ska då bära frukt. Sverige ska leda hela EU-arbetet under ett halvår framåt.

Statsministern presenterade ordförandeskapsprogrammet för riksdagen i tisdags. Samma dag överlämnade tjeckerna "monstret och batongen" (se tidigare blogginlägg) i miljöförhandlingsgruppen. På onsdagen skickades det första svenska månadsarbetsprogrammet ut till arbetsgruppen och på torsdagen det mer detaljerade veckoprogrammet för den första juliveckan. I fredags var det kick-off-aktiviteter på representationen.

I takt med att de konkreta ordförandeuppifterna nu obönhörligt närmar sig börjar fjärilarna i magen övergå från de senaste veckornas stilla fladder till ett alltmer aktivt sprattlande.

På onsdag har vi formell presentation av de svenska miljöprioriteringarna i miljöförhandlingsgruppen. På fredag leder jag mitt första förhandlingsmöte (om direktivet om industriutsläpp). Senare samma dag är det stor invigningsfest på kulturcentret i Flagey i Bryssel, med svensk utomhusbio ("Tillsammans", vad annars?), svenska musikartister och stor mottagning med EU-ministern. Därefter rullar det på med ständigt nya uppgifter där vi sitter vid rodret och måste ha full kontroll på händelseutvecklingen.

Samtidigt har det "vanliga" EU-arbetet gått sin gilla gång förstås. I torsdags var det miljöminstermöte i Luxemburg, där bl.a. regler för industriutsläpp, biologisk mångfald, klimat och biologiskt avfall avhandlades.

Den viktigaste frågan rörde nya miljöregler för industrin, och förhandlingarna blev ovanligt spännande. Efter en halv dags förhandlingsrunda och flera nya kompromissförslag från ordföranden fanns det fortfarande ingen kvalifierad majoritet för förslaget, och utgången var oviss. Då bestämde sig plötsligt ett av de blockerande medlemsländerna att byta fot och stödja paketet, och ordföranden kunde således driva igenom överenskommelsen trots att flera länder inte var nöjda. Sådana är reglerna: 2/3 majoritet räcker.

Än är vi dock långt ifrån ett avslut när det gäller industridirektivet; nu gäller det att komma överens med EU-parlamentet - något som möjligen skulle kunna ske under det svenska ordförandeskapet. Om det skulle lyckas så skulle det innebära en stor framgång för oss miljöförhandlare - och för Europas miljö.