12 mars 2010

Lurad - för andra gången

Så här skrev jag i nätdagboken för ca 2 år sedan, när jag fortfarande bodde i Kap Verde:
30 april 2008
"När vi ville hitta information om vårt nya hemland Kap Verde så var musiken det vi först hörde talas om. En speciell blandning av afrikanskt, portugisiskt och brasilianskt, men med en helt egen unik identitet, sades det. Förgrundsfiguren är Cesaria Evora som är så världsberömd man kan vara om man kommer från en ett sådant här litet land. Hon är särskilt känd för att sjunga s k mornas – lugna, vackra och melankoliska sånger om saknad, elände och torka.

I fredags fick vi vara med om en riktigt häftig musikupplevelse med en annan kapverdiansk artist som anses vara en av Evoras arvtagare - Lura. Det blev ett fantastiskt framträdande framför en entusiastisk public som kunde alla sånger utantill och sjöng med för full hals, allt under fullmånens sken. Lura bjuder på en otroligt stark scennärvaro och en fyllig och kraftfull röst. Musiken, som förstås framförs på kreol, är dansvänlig och melodisk, med gitarr och fiol som framträdande instrument. Mot slutet knöt hon fast ett tygstycke runt midjan och dansade Batuku, en av Kap Verdes traditionella danser som baseras på snabba och rytmiska höftrörelser. Allt som allt, en imponerande uppvisning.

Platsen för konserten var en höjdare i dubbel bemärkelse; ett stort torg/parkeringsplats alldeles utanför det lilla presidentpalatset på Platån med milsvid utsikt över delar av huvudstaden Praia och vidare ut mot havet. Efter konserten var det ett sällan skådat folkliv på Platåns gator."

Igår fick jag tillfälle att se Lura uppträda igen, denna gång på Ancienne Belgique i Bryssel. Det blev återigen en mycket angenäm upplevelse - och en känslomässig återblick till åren i Kap Verde.